SBG

Als je de richting SBG (Sport, Bewegen & Gezondheid) hebt afgesloten mag je jezelf expert noemen op dit gebied. Je behaalt maar liefst vijf (!) branchediploma’s waarmee je met kop en schouders boven andere MBO opgeleide fitnessinstructeurs uitsteekt.
Met deze diploma’s sta je sterk in de arbeidsmarkt en de werkgelegenheid in deze branche is erg goed! Zo goed zelfs dat veel 3e en 4e jaars studenten al een baangarantie hebben voordat ze zijn afgestudeerd. Bovendien past de stream goed bij mensen die willen doorstromen naar een HBO.

Level 1
Tijdens je opleiding leer je zowel het opstellen van trainingsschema’s als communiceren met je klanten. Al na een half jaar ontvang je het diploma en kun je al aan het werk bij sportclubs in Nederland en België.

Level 2
Hier wordt je kennis op het gebied van het menselijke lichaam verder vergroot en leer je werken met groepen zoals circuittrainingen Club Power en Cycle (spinning).

Master
In het 4e jaar ga je van een ervaren fitnessinstructeur naar een expert. Je leert specifieke trainingsschema’s opstellen voor verschillende doelgroepen. Denk hierbij aan jongeren, zwangere vrouwen, klanten met obesitas, maar ook aan vervolgtrajecten voor klanten die in behandeling zijn geweest bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Personal Trainer
Als personal trainer richt je je op het individu of op small group-training. Je kunt je kennis heel specifiek toepassen op één persoon of op een kleine groep mensen. Je motiveert je klant en helpt hem of haar met het behalen van persoonlijke doelstellingen. Ook leer je hoe je een PT bedrijf opstart en runt.

Voeding
Trainers die echt het verschil willen maken, realiseren zich dat voeding een zeer belangrijk (zo niet het belangrijkste) onderdeel is in het behalen van resultaat. Op die manier kun je naast trainingsadvies ook voedingsadvies geven.

Waar kun je op rekenen? Het is een pittig vak! Je wordt tenslotte niet vanzelf expert….

Er wordt van je verwacht dat je fysiek belastbaar bent en niet bang bent voor een work-out. Eigen vaardigheid is voor fitnessinstructeurs van groot belang. Je krijgt per half jaar een nieuw boek om uit te werken.

Houd rekening met uitstapjes naar bijvoorbeeld beurzen, sportscholen, wedstrijden en deelname aan Mudmasters.
Het kan zijn dat deze activiteiten in de avonduren of zelfs in een weekend plaatsvinden. De stagedag is maandag.