BOS

Het beroep
BOS staat voor Buurt, Onderwijs en Sport. Als Sport- en Bewegingsco√∂rdinator (BOS-medewerker),  werk je met veel verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld 55+-ers, jongeren in achterstandswijken, fanatieke sporters en recreanten. Je ontwikkelt zelfstandig sport- en bewegingsplannen en activiteiten, welke passen in de visie van de opdrachtgever. Daarbij houd je rekening met de wensen, verwachtingen en mogelijkheden van de deelnemers. Je behandelt mensen met respect en je bent flexibel, klantgericht en bent positief ingesteld. Je bent breed inzetbaar (je wordt ook breed opgeleid), enthousiast en sportief.
Als BOS-medewerker kun je goed improviseren en organiseren. Zo organiseer je bijvoorbeeld wedstrijden,  toernooien en evenementen. Je hebt een zelfstandige functie en werkt vaak op scholen, bij gemeenten of andere overheidsinstellingen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als Buurtsport Coach, Combinatiefunctionaris of Sportconsulent in een wijk of buurt.

De opleiding
Het derde studiejaar van de Sportacademie Amersfoort, in het profiel BOS werken we aan je vaktechnische, communicatieve en leidinggevende competenties. Daarom plaatsen we je bij een erkende, gekwalificeerde en voor ons bekende stage(begeleider). In leerjaar 3 maak je kennis met een bijscholingsmodule met certificaat “Beweegwijs” gegeven door de stage-biedende instantie.Deze scholing is gericht op het pedagogische/didactisch handelen tijdens voor-, tijdens en naschoolse (pleintjes)sport. Op deze manier kunnen kinderen veilig en verantwoord naast, met en tegen elkaar spelen op het schoolplein onder begeleiding van een sportleider waarbij de buitenspeeltijd zin- en waardevol wordt ingevuld.

Tijdens de opleiding is veel contact met een klein team van docenten. Middels een puntensysteem, stagebezoek, een specifiek stageboek, wordt je uitgedaagd het beste uit jezelf te halen en keuzes te maken binnen je stage.  Er is intensief contact en controle, meeste studenten ervaren dat als prettig!

Na de opleiding
Na je opleiding tot BOS-medewerker op niveau 4 kun je verder studeren binnen het HBO. Opleidingen die prima aansluiten zijn SGM (Sport, Gezondheid en Management), ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding), Sport- en Bewegingseducatie, Fysiotherapie, Ergotherapie en de PABO (Pedagogische Academie Basis Onderwijs).

Toelatingseisen stream BOS
Je kunt deze opleiding starten met een intake. Je hebt goede cijfers, PvB 1 en 2 geheel afgerond en een stage op de BSO en in het basisonderwijs goed afgerond tezamen met je minor. Je geeft aan wat je motivatie is en na een positieve intake kun je voor de vakantie al op je stage kennis gaan maken.