‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Sport- en bewegingscoördinator

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23163
Leerweg:BOL
Niveau:4
Duur opleiding:3-4 jaar
Startdatum: Januari, September

Hou jij van sport en van gezond leven? Heb je een sterk karakter en durf je les te geven aan een groep? Misschien is sport- en bewegingscoördinator iets voor jou! Je moet goed kunnen plannen en organiseren. Verder kun je anderen enthousiast maken en je bent flexibel. Je moet anderen echt willen begrijpen, want je werkt met allerlei mensen. Ze zijn van alle leeftijden. Sommigen zijn heel fanatiek, anderen willen gewoon recreatief sporten.

Dit is jouw toekomst

Jij kunt meer dan alleen lesgeven. Je coördineert bijvoorbeeld ook evenementen. En gaat leidinggeven aan een sportteam of organisatie. Je hebt verschillende mogelijkheden met deze opleiding. Zo kun je anderen helpen om beter te bewegen of om socialer te worden met behulp van sport. Met jouw enthousiasme krijg je iedereen in beweging. Je past je gemakkelijk aan; de ene groep wil gewoon een leuke middag hebben, de andere groep wil juist echt sporten en wat leren. Soms werk je met mensen met een handicap. Anderen hebben juist een topconditie. Je kunt op allerlei plekken werken, zoals bij een sportvereniging, sportclub, zwembad, sportbedrijf, recreatiepark, in het sociaal cultureel werk, bij gemeentes of bij justitie of defensie.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Sport- en bewegingscoördinator ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je lessen theorie en praktijk. Natuurlijk sport je tijdens de opleiding veel. Maar je moet ook serieus studeren. Ook loop je stage. Zo heb je al praktijkervaring als je op zoek gaat naar een baan.

Na het eerste jaar kies je een uitstroomprofiel. Je kunt kiezen uit vier uitstroomprofielen:

 • Coördinator buurt, onderwijs en sport (niveau 4)
  • Als sport- en bewegingscoördinator/buurt, onderwijs en sport (BOS) werk je als buurt-/sportcoach (combi-functionaris) bij gemeenten, adviesorganisaties of bij sportraden. Sportiviteit, motivatie en coördinatie staan centraal binnen dit beroep. Je voert verschillende projecten uit en coördineert deze. Het doel hierbij is om personen en (doel-)groepen te activeren en te stimuleren door ze te laten bewegen. Je motiveert ze om actief te zijn én te blijven! Denk aan projecten waarbij je de sportaanbieders in een stad of wijk beter op elkaar laat aansluiten. Of aan het organiseren van een sportevenement of –toernooi. Binnen het onderwijs bestaat jouw taak uit lesgeven (bewegingsonderwijs) onder begeleiding van een leraar. Je bekijkt eerst wat het probleem is en dan maak je een plan van aanpak. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van dit plan.
 • Coördinator sportinstructie, training en coaching (niveau 4)
  • Als sport- en bewegingscoördinator /trainer en coach werk je bij sportverenigingen, fitnesscentra, buitensportondernemingen, defensie en bij sport- en bewegingscentra. Jouw voornaamste taken zijn sport- en bewegingstrainingen en –lessen verzorgen, voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Denk aan verschillende doelgroepen: ouderen, mensen met een beperking, mensen met fysieke klachten, een chronische aandoening of getalenteerde sporters die spelen op competitief- of topsportniveau. Jij stimuleert en adviseert de sporters over de mogelijkheden en je begeleidt minder ervaren collega’s en/of stagiaires. Je zet (nieuwe) activiteiten op en zorgt dat deze goed worden uitgevoerd. Je helpt en denkt mee om nieuwe deelnemers te werven en je onderhoudt contacten met bedrijven en organisaties die iets voor jouw club, vereniging of bedrijf kunnen betekenen. Ook denk je mee over de plannen voor de lange termijn.
 • Coördinator sport- en bewegingsagogie (niveau 4)
  • Als coördinator sport- en bewegingsagogie werk je in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, in de jeugdhulpverlening of in revalidatiecentra. Met jouw werkzaamheden bevorder je de psychische, sociale en lichamelijke ontwikkeling van de groep of het individu. En je optimaliseert het bewegingsgedrag. Je krijgt te maken met mensen die lichamelijke of verstandelijke beperkingen hebben. Je moet je goed kunnen inleven in deze mensen. Je werkt voornamelijk zelfstandig, maar je schakelt specialisten in als dat nodig is.
 • Coördinator sport, bewegen en gezondheid (niveau 4)
  • Als coördinator sport, bewegen en gezondheid werk je met deelnemers/cliënten sport en bewegen (SB). Je voorkomt bij hen de gezondheidsrisico´s, je zorgt ervoor dat deze niet groter worden of je helpt de deelnemer/cliënt gezondheidsrisico’s kleiner te maken. Je werkt in het algemeen binnen sport-, wellness- of gezondheidsorganisaties met een totaalpakket op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Denk aan een (gespecialiseerde) praktijk voor fysiotherapie. Je begeleidt SB-deelnemers/cliënten, je ondersteunen ze en motiveert ze bij het wijzigen van hun leefpatroon. Bij hen thuis of in een praktijk. Je blijft focus houden op gestelde doelen. Dit vraagt van jou geduld, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid.

Het is mogelijk om deze opleiding in drie jaar te doen. Je start dan in het sprintjaar. Na dat eerste jaar kies je hoe je verdergaat. Vraag op school naar de mogelijkheden.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een sport- en bewegingscoördinator precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan
 • Je organiseert wedstrijden, toernooien en evenementen
 • Je voert werkzaamheden uit ten behoeve van een sport- en bewegingsorganisatie
 • Je coördineert en voert sport- en bewegingsprojecten uit
 • Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan aan specifieke (groepen) sport- en bewegingsdeelnemers

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding
 • Academie voor Fysiotherapie
 • PABO
 • Hogeschool voor Toerisme en Verkeer
 • Diverse andere hbo-opleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen