‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Sport- en bewegingscoördinator

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 23163
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3-4 jaar
Startdatum: Januari, September

Hou jij van sport en van gezond leven? Heb je een sterk karakter en durf je les te geven aan een groep? Misschien is sport- en bewegingscoördinator iets voor jou! Je moet goed kunnen plannen en organiseren. Verder kun je anderen enthousiast maken en je bent flexibel. Je moet anderen echt willen begrijpen, want je werkt met allerlei mensen. Ze zijn van alle leeftijden. Sommigen zijn heel fanatiek, anderen willen gewoon recreatief sporten.

Dit is jouw toekomst

Jij kunt meer dan alleen lesgeven. Je coördineert bijvoorbeeld ook evenementen. En gaat leidinggeven aan een sportteam of organisatie. Je hebt verschillende mogelijkheden met deze opleiding. Zo kun je anderen helpen om beter te bewegen of om socialer te worden met behulp van sport. Met jouw enthousiasme krijg je iedereen in beweging. Je past je gemakkelijk aan; de ene groep wil gewoon een leuke middag hebben, de andere groep wil juist echt sporten en wat leren. Soms werk je met mensen met een handicap. Anderen hebben juist een topconditie. Je kunt op allerlei plekken werken, zoals bij een sportvereniging, sportclub, zwembad, sportbedrijf, recreatiepark, in het sociaal cultureel werk, bij gemeentes of bij justitie of defensie.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Sport- en bewegingscoördinator ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je lessen theorie en praktijk. Natuurlijk sport je tijdens de opleiding veel. Maar je moet ook serieus studeren. Ook loop je stage. Zo heb je al praktijkervaring als je op zoek gaat naar een baan.

Na het basisgedeelte van 1 of 2 jaar kies je een uitstroomprofiel van 2 jaar. Het is dus mogelijk om deze opleiding in 3 jaar te doen, je start dan in het sprintjaar. Dit is afhankelijk van je studieresultaten.  Vraag op school naar de mogelijkheden.

Je kunt kiezen uit vier uitstroomprofielen:

 • Coördinator buurt, onderwijs en sport (BOS) –  niveau 4
  • Als sport- en bewegingscoördinator/buurt, onderwijs en sport (BOS) werk je als buurt-/sportcoach (combi-functionaris) bij gemeenten, adviesorganisaties of bij sportraden. Sportiviteit, motivatie en coördinatie staan centraal binnen dit beroep. Je voert verschillende projecten uit en coördineert deze. Het doel hierbij is om personen en (doel-)groepen te activeren en te stimuleren door ze te laten bewegen. Je motiveert ze om actief te zijn én te blijven! Denk aan projecten waarbij je de sportaanbieders in een stad of wijk beter op elkaar laat aansluiten. Of aan het organiseren van een sportevenement of –toernooi. Binnen het onderwijs bestaat jouw taak uit lesgeven (bewegingsonderwijs) onder begeleiding van een leraar. Je maakt een lesplan en bent verantwoordelijk voor de uitvoering van dit plan.
 • Coördinator sportinstructie, training en coaching – niveau 4
  • Als sport- en bewegingscoördinator /trainer en coach richten we ons binnen de sportacademie op de opleiding ski- en snowboard instructeur. De opleiding vindt plaats op Sportpark Bokkeduinen en bij SnowWorld Landgraaf/Zoetemeer. Daarnaast ga je de opleiding vervolgen en stage lopen in Oosterrijk. Uiteindelijk kan je het internationaal erkende Anwärter opleiding volgen. Na het behalen van het Anwärter diploma ben je gekwalificeerd om beginners en licht gevorderde les te geven. Dat kan zijn aan volwassenen of kinderen, in groepslessen of privélessen. Je kunt in Nederland, Oostenrijk, maar ook in verschillende andere landen. Ook het behalen van je Landes skiën of snowboarden behoort tot de mogelijkheden.
 • Coördinator sport- en bewegingsagogie  (BAG) – niveau 4
  • Als coördinator sport- en bewegingsagogie werk je in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, in de jeugdhulpverlening of in revalidatiecentra. Met jouw werkzaamheden bevorder je de psychische, sociale en lichamelijke ontwikkeling van de groep of het individu. En je optimaliseert het bewegingsgedrag. Je krijgt te maken met mensen die lichamelijke, verstandelijke of een ontwikkelingsachterstand/ beperkingen hebben. Je moet je dus goed kunnen inleven in deze mensen. Je werkt voornamelijk zelfstandig, maar je schakelt specialisten in als dat nodig is.
 • Coördinator sport, bewegen en gezondheid (SBG) – niveau 4
  • Als coördinator sport, bewegen en gezondheid werk je met deelnemers/cliënten sport en bewegen (SB). Je voorkomt bij hen de gezondheidsrisico´s, je zorgt ervoor dat deze niet groter worden of je helpt de deelnemer/cliënt gezondheidsrisico’s kleiner te maken. Je werkt in het algemeen binnen sport-, wellness- of gezondheidsorganisaties met een totaalpakket op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Denk aan een (gespecialiseerde) praktijk voor fysiotherapie. Je begeleidt SB-deelnemers/cliënten, je ondersteunen ze en motiveert ze bij het wijzigen van hun leefpatroon. Bij hen thuis of in een praktijk. Je blijft focus houden op gestelde doelen. Dit vraagt van jou geduld, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een sport- en bewegingscoördinator precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan
 • Je organiseert wedstrijden, toernooien en evenementen
 • Je voert werkzaamheden uit ten behoeve van een sport- en bewegingsorganisatie
 • Je coördineert en voert sport- en bewegingsprojecten uit
 • Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan aan specifieke (groepen) sport- en bewegingsdeelnemers

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Aanvullende toelatingseisen

 • VOG (verklaring omtrent gedrag) indien je stage wilt lopen bij een BSO (Buitenschoolse opvang).
 • Voor deze opleiding doen wij een sporttest. Hierbij worden jouw fysieke en motorische vaardigheden getest.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Vanwege de coronacrisis neemt de overheid een aantal maatregelen om studenten te helpen. Eén van die maatregelen is dat er voor schooljaar 2022-2023 vijftig procent korting wordt gegeven op het lesgeld. Meer informatie hierover is te vinden op de website van DUO.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2021-2022 is € 608,- (de helft van € 1.216,-).

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Lesgeld 2022-2023

De bedragen voor schooljaar 2022-2023 zijn op dit moment nog niet bekend. Het afgelopen schooljaar is door de overheid 50 procent korting gegeven op het lesgeld. Afhankelijk van eventuele coronamaatregelen kan het zijn dat wederom een korting wordt gegeven. Ga voor de zekerheid uit van de normale lesgelden. Zodra meer bekend is, zullen wij dat op onze website publiceren.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Zijn de kosten voor leermiddelen voor je ouder(s)/verzorger(s) misschien een probleem? Check of je gebruik kunt maken van de Regeling voorziening leermiddelen.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding
 • Academie voor Fysiotherapie
 • PABO
 • Hogeschool voor Toerisme en Verkeer
 • Diverse andere hbo-opleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.